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Purpose To optimize patient care and provide guidelines for interacting with a 
physician/nurse on-scene who requests to participate in patient care. 

Policy 1) When a patient's personal physician is physically present on-scene, EMS
personnel should respect the established doctor/patient relationship.

2) EMS personnel at the scene of an emergency may allow a physician/nurse to
assist with patient care, after the licensed professional has identified themselves
and volunteered to assist with patient care. EMS personnel may request
identification and/or proof of licensure.

3) EMS personnel may inform physician/nurse they will need to accompany the
patient in ambulance to the hospital.

4) If there is disagreement between EMS personnel and on-scene physician/nurse,
contact OLMC Resource Hospital as soon as possible. On-scene physician/nurse
may be asked to communicate directly with OLMC physician.

5) If on-scene physician/nurse requests/orders treatment that EMS personnel feel is
not appropriate or not within EMS personnel scope of practice, refuse to follow
such orders and immediately contact OLMC.

6) Document identifying information (name, license #) and any orders or treatment
given by on-scene physician/nurse on patient care report.

References https://www.acep.org/Clinical---Practice-Management/Out-of-Hospital-Medical- 
Direction-and-the-Intervener-Physician/#sm.000mn3kdc1e1td7210s6xknhvcjur 
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